İçeriğe geç

İMza Atarken Nelere Dikkat Etmeliyiz

İmza atarken nelere dikkat edilir?

Uzmanlar, imzaların yalnızca ad veya soyadının baş harflerinden oluşan “baş harfler” yerine ad ve soyadı kullanılarak atılması gerektiğini savunuyor. İmzada kullanılan mürekkebin, kalemin, kâğıt üzerindeki el izlerinin ve kaligrafik harflerin insanlar için bir güvenlik önlemi oluşturduğunu belirtiyorlar.

İmza kuralları nelerdir?

İmza, uzun ömürlü bir mürekkep kalemiyle atılmalıdır. İmza, mümkünse her zaman aynı kalemle atılmalı veya imza kalemi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir kalem bile saklanmalıdır. İmza, ad ve soyadı kullanılarak veya adı kısaltıp soyadını yazarak atılmalıdır.

İmza nasıl geçersiz olur?

T.R. ÖZETİ: Açık imza ile düzenlenen belgenin anlaşmalara aykırı olarak düzenlendiği ispat edilemediği sürece, bu belge hukuken geçerlidir. Yazılı beyana dayalı bir tanık dinleme talebi, diğer tarafın açık rızası olmadan kabul edilemez.

Doğru imza nasıl olur?

İmza kişisel bir mühür olarak kullanıldığından, kullanılan tüm belgelerde aynı imza stilinin korunmasına dikkat edilmelidir. İmza oluştururken, kişinin baş harflerini yazmak ve soyadını açıkça belirtmek en doğru imza biçimlerinden biri olarak kabul edilir.

İmzada isim olmak zorunda mı?

Soyadı Kanunu’nun 2. maddesinde: “Telefonla söylenirken, yazılırken ve İMZALANIRKEN önce adın tam, soyadın son olması gerekir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre imzada adın ve soyadın tam olarak bulunması zorunludur.

Hangi imza geçerlidir?

Yasalarımız ayrıca parmak izlerinin imza olarak kullanılmasına izin verir, bu nedenle parmak izleri imzalar yerine kullanılabilir. Delil açısından bakıldığında, imza doğrulamasından imza ile kişi arasında bir bağlantı olduğu biliniyorsa imza geçerlidir.

İmzayı kimin attığı nasıl anlaşılır?

İmza doğrulama uzmanı (grafolog) tarafından yapılan doğrulama, belgeyi kimin imzaladığını belirler. Grafologlar mikroskoplar, çeşitli ışık kaynakları vb. kullanırlar. Araçlar ile yapılan imza doğrulaması fotoğraflarla desteklenir ve belgelenir.

İmza atarken isim nereye yazılır?

Ad Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, başvuranın adı ve soyadı sağ alt köşeye yazılır. Adın ilk harfi büyük, diğer harfler küçük; soyadı büyük harflerle yazılır. Ünvan yazılacaksa, yalnızca ilk harf büyük, diğer harfler küçük yazılır. İmza, adın üstündeki kutucuğa yerleştirilir.

İmza atılırken el kaldırılır mı?

Bu nedenle, her zaman aynı şekilde atılması son derece önemlidir. Her zaman aynı şekilde imza atmak ve imzada herhangi bir kesintiye neden olmamak için imzalarken elinizi kaldırmamanız önerilir. Ancak bu bir kural değildir ve birden fazla parçadan oluşan imzalarda elinizi kaldırmanız daha iyidir.

Yanlış imza atılırsa ne olur?

Başka birinin imzasını taklit etmek yaygın bir sahtecilik suçudur. Bu eylem imza sahteciliği cezasıyla sonuçlanabilir. Başka birinin imzasını izinsiz veya bilgisiz bir belgede kullanmak, başka birinin imzasını resmi bir belgeye imzalama cezasıyla sonuçlanabilir.

Bir belgeye imza nasıl atılır?

İmza satırı ekleyin. İstediğiniz satıra tıklayın. Microsoft Office İmza Satırı’nı seçin. Önerilen İmzalayan alanına bir ad girebilirsiniz. Önerilen İmzalayan Başlığı alanına bir unvan da ekleyebilirsiniz. Tamam’ı seçin. İmza satırı belgede görünür.

Boş kağıda imza atılırsa ne olur?

İmza; Bir kişinin adını ve soyadını veya bunlardan birini tanımlayan yazısıdır. Ayrıca imza, bir kanıt aracı olarak büyük önem taşır. Boş bir kağıt parçasına atılan imzanın doldurulmadan önce hiçbir yasal geçerliliği yoktur.

Hangi parmakla imza atılır?

Tebliğ olunacak kimse imza atamayacak kadar iyi yazamıyorsa veya imza atamayacak durumda ise tebligat, komşularından birinin huzurunda sol elinin başparmağının bastırılması suretiyle yapılır.

İmza ismin altına mı üstüne mi?

İmza, ilk ve soyadın sol üstüne yerleştirilir. Elektronik yazışmalarda, yetkili imza sahibi mektubu güvenli elektronik imzasıyla imzalar. İmza sahibinin adı küçük harflerle, soyadı büyük harflerle yazılır. Ünvanlar ilk ve soyadının altına küçük harflerle yazılır.

İmza değiştirilebilir mi?

Adli belge inceleme uzmanı olarak, imzanızın her zaman aynı biçimsel yapıya sahip olmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Ancak, yine de “İmzamı değiştirmek istiyorum” derseniz, bu sizin kararınızdır, çünkü yasada bunu yapmaya dair bir kısıtlama veya yasak yoktur.

İmza secerken nelere dikkat edilmeli?

İmzanız ne olmalı? Başka bir deyişle, imzanız sizi tanımlamalıdır. İmza, ad ve soyadı kullanılarak veya adı kısaltıp soyadını yazarak oluşturulmalıdır. Ayrıca, yalnızca ad ve soyadının baş harflerini içeren imzalar yaygındır ancak sahteciliğe açıktır.

İmza nasıl atılır hukuk?

Burada da kanunun 15. maddesinin 1. cümlesine göre imzanın ilgili kişinin el yazısıyla atılması zorunludur. Ancak aynı maddenin ikinci fıkrasında: “Güvenli elektronik imza da el yazısıyla atılan imzanın tüm hukuki sonuçlarını doğurur.” denilmektedir.

Boş kağıda imza atmak tehlikeli mi?

Boş bir kağıt veya senet üzerindeki imzanın kötüye kullanılması, açık imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturur. Türk Ceza Kanunu’nun 209. maddesine göre bu suçun cezası üç aydan bir yıla kadar hapistir.

İmza ismin üstüne mi atılır altına mı?

Ad Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, başvuranın adı ve soyadı sağ alt köşeye yazılır. Adın ilk harfi büyük, diğer harfler küçük; soyadı büyük harflerle yazılır. Ünvan yazılacaksa, yalnızca ilk harf büyük, diğer harfler küçük yazılır. İmza, adın üstündeki kutucuğa yerleştirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir